Joomla CMS - Webdesign - Amsterdam

Neem telefonisch contact op: 0652 - 468 500

Joomla 3.5 is beschikbaar!

De laatste versie van Joomla, 3.5 is vanaf heden beschikbaar. Maak voordat je gaat updaten wel even een backup van je site!

joomla35graphic

Business Bootcamp

Open Circles e1442222188715Dit weekend was ik bij het Business Bootcamp van Open Circles, fijn even achter mijn computer vandaan en weer eens tussen de mensen (1200 ongeveer). Veel geleerd over het promoten van je eigen bedrijf en veel leuke mensen ontmoet. Hoe was dat ook alweer, netwerken, jezelf verkopen, of juist niet en al het geleerde toepassen...

Vooral vragen wat mensen nodig hebben voor hun bedrijf en een kadootje weggeven, gewoon omdat dat de juiste manier is. Ik ben benieuwd wat het me gaat brengen in de toekomst, in elk geval veel energie aan over gehouden!

Gratis afbeeldingen voor je website

Ik krijg vaak de vraag waar je het beste naar afbeeldingen kunt zoeken. Gelukkig zijn er mensen op internet die daar overschrijven en je op de juiste weg helpen.

16 websites to get free images

Plaatsen van een module in Joomla

De stappen die je daarvoor dient te nemen zijn:

Ga naar Extensies - Modules - Klik op Nieuw en kies "Aangepaste HTML.

(Deze module wordt gebruikt om een stukje tekst of een afbeelding te laten zien.)

1. Geef de module een Titel en plaats wat tekst of een afbeelding in het tekstvak.
2. Aan de rechterkant bij "Positie" kies je voor Rechts. (of een andere positie)
2. Bij het Tabblad "Menutoewijzing" geef je aan waar de Module zichtbaar is.
Selecteer daar eerst: Alleen op de geselecteerde pagina's.
Klik dan "Geen" aan en kies vervolgens het menu-item waar je de module WEL wil laten zien.

 

Vergeet ook niet de module te publiceren, anders blijf je je verbazen waarom je net aangemaakte module niet zichtbaar wordt :)

Joomla!dagen 2015 waren een succes!

jd15nl groepsfoto

Groepsfoto na de openingsspeech van de Joomla!dagen in Zeist.
Hier de website van Joomladagen.nl.

Mail instellen...

emailiconVaak krijg ik de vraag wat de mailinstellingen zijn. Deze verschillen echter per provider of hosting partij, maar de principes zijn wel overal hetzelfde. Je haalt de mail op bij een POP of IMAP server en versturen doe je via altijd via SMTP. Byte heeft een uitgebreide Kennisbank met daarin veel instellingen voor diverse apparaten en programma's. Bekijk de Mail instellingen hier. Is jouw website gehost bij een andere partij, zoek dan daar naar de juiste instellingen voor de email.

Ondersteuning voor Joomla 2.5 gestopt

joomla25

Deze melding al tegengekomen op je site? Dan is het tijd om te upgraden naar de laatste versie van Joomla, lees op de Joomla Docs website over het hoe en waarom upgraden nodig is.

Slotje bij een Artikel of Module

joomla-lockSoms zie je voor een Artikel of Module een slotje staan. Dit betekent dat het betreffende item niet is ingecheckt, bekijk de video van Wouter Rikkerink op Youtube waarom dat gebeurt en wat je kunt doen om het te verhelpen.

Meer leren over Joomla...?

logo big
Bij OSTraining kun je een online training over Joomla volgen. Voor zowel beginners als mensen die meer ervaring hebben met Joomla is dit een must!

Een slogan voor je website...

busjehvdskleinEen goede slogan bedenken is nog niet zo gemakkelijk, bij Henk van de Scher advertising hebben ze wel een bijzonder originele insteek. Als jij een busje ziet met een goede of grappige slogan, dan kun je een foto maken en deze uploaden op hun website. Daarnaast geven ze goede tips over de slogan zelf, zo te zien wel met een dikke knipoog! Met dank aan Camiel Verberne van Slogans.

Hoe werkt Twitter?

twitter-bird-light-bgsOok geen idee hoe je moet Twitteren?
De website Twitterinfo helpt je op weg met je eerste Tweets.
Veel succes!

Verschil tussen domeinnaam en hosting uitgelegd

Veel mensen die een website willen kennen het verschil tussen een domeinnaam en hosting niet. Hieronder volgt een korte uitleg.

Lees meer...

Zaken waar klanten tegen aan lopen...

Wat me opvalt na enige jaren van websites bouwen is dat er 2 soorten klanten zijn. Aan de ene kant de klant die er vol voor gaat en waarbij de website niet snel genoeg af kan zijn. Aan de andere kant, de aanvankelijk enthousiaste klant, die ook heel graag een website wil, maar waar je toch steeds achteraan moet bellen voor de content. Hoe komt dat toch...?

Lees meer...

Online foto editor - PIXLR

pixlr logoGeen zin in Photoshop of Gimp ? Je kunt je foto's online bewerken
bij PIXLR - een online foto editor. Werkt verrassend eenvoudig!

Mijn eigen website

Een website met veel informatie over het (laten) maken van je website, maar bijvoorbeeld ook met tips over teksten voor je website is: Mijn Eigen Website. Een goed startpunt voor veel mensen die een website nodig hebben!

Afbeeldingen nodig voor je website?

aardbeienZonder afbeeldingen zou het internet behoorlijk saai worden. Natuurlijk kun je zg. Stock images kopen, maar er zijn leuke alternatieven. 1 daarvan is Pixabay, met afbeeldingen uit het publieke domein die je mag gebruiken zonder copyrightvermelding.

Build "Naked Websites"

Een goede uitleg waarom het bouwen van zg. "Naked websites" (websites met geen of zo min mogelijk extensies) met bijvoorbeeld Joomla of Wordpress een goed plan is. Door Steve Burge van OSTraining.

5 manieren om je Facebook nieuwspagina te verbeteren

how-to-poseNiet elk bedrijf heeft een Facebook pagina, maar... als je er wel één hebt, dan is het volgende artikel wellicht interessant om eens door te lezen:
5 Ways to Improve Your Facebook News Feed Exposure.

Doe het legaal: Neem Open Office

Veel mensen werken met een Microsoft Office pakket, al dan niet gekocht, of gekregen van een handige neef... Wat velen echter niet weten is dat er een GRATIS Open Source alternatief bestaat, te weten: Open Office.

Open Office is hier te downloaden. Doe er je voordeel mee!

Joomla Community

joomla-communityWist je dat er een levendige
Joomla Community bestaat?

Zowel in Nederland maar ook in de rest van de wereld. In ons kleine landje zijn er talloze gebruikersgroepen die regelmatig bij elkaar komen voor het uitwisselen en delen van kennis. Ook vind je hier de laatste nieuwtjes over het Joomla CMS en een uitgebreid en levendig forum waar alle Joomla gerelateerde vragen beantwoord worden.

Hoe werken Search engines nu eigenlijk?

Iedereen heeft het over SEO ofwel Search Engine Optimization (Zoekmachine Optimalisatie) en hoe jouw website het nu beter kan gaan doen in de zoekmachines. Bij SEOMOZ staat een zeer uitgebreide beginnersguide hoe één en ander nu werkt, voorzien van uitleg, tips en do's en dont's. Let wel: het kan even duren voordat je hier doorheen bent !

Interne en externe links in Joomla

Vandaag een stukje over links in je website. Er bestaan 2 soorten links: de interne en de externe links. Interne links verwijzen naar een andere pagina op jouw website, externe links naar een andere website. Wat te doen gebruikelijk is bij externe links is dat je die link in een nieuw venster laat openen, zodat de bezoeker niet opeens weg is van jouw website.
In Joomla los je dit als volgt op:
Onderin het JCE editor gedeelte waarin je de link bepaalt, kies je bij Target:
"Open in new window". (zie voorbeeld)

De link zal dan in een nieuw venster openen. Bij interne links hoef je dat dus niet te doen.

links

Kleuren maken de man...

color wheel-smallIedereen heeft wel een lievelingskleur, maar hoe zit dat nu bij een website. Welke kleur werkt goed en... wat past goed bij elkaar? Bij Colors on the Web hebben ze een handige Colortool waarmee je jouw favoriete kleur invult en vervolgens kunt zien welke kleuren daar bij passen.

 

De symboliek en betekenis van kleuren wordt vervolgens uitgelegd door Tom Westeneng op deze website. Flink wat leesvoer dus.

Google webfonts...

Wil je graag een ander font gebruiken op je website, dat kan. Er zijn verschillende manieren, en Google webfonts is daar één van. De implementatie is vrij eenvoudig, maar het is wel verstandig om eerst te proberen hoe het er op jouw website uitziet. Vragen? Laat het me weten.

FTP - Uitleg

filezillaFTP staat voor File Transfer Protocol ofwel een protocol wat je in staat stelt om bestanden van de ene computer naar de andere te over te hevelen. Er is altijd een Client en een Hostprogramma nodig. Jij gebruikt de Client en bij je Hostingprovider draait een Server versie. Een goed en veel gebruikt programma hiervoor is het Open Source programma FileZilla. Hoe je Filezilla kunt gebruiken wordt hier goed uitgelegd.

PDF invoegen in Joomla

pdf-file-logo-iconDe laatste tijd komt vaker de vraag voorbij:
"Hoe kan ik een PDF file uploaden en linken in Joomla?"
Dit filmpje laat duidelijk zien welke stappen je dient te volgen.

Welke browser...?

Veel mensen gebruiken Internet Explorer, omdat dat standaard bij Windows wordt geleverd. Maar... er zijn meer browsers, en betere. Probeer bijvoorbeeld eens Mozilla Firefox of Google Chrome.

En... als je dan toch bezig bent, wist je dat er een degelijk alternatief is voor Microsoft Office, gratis en voor niets, te weten Open Office.

Foto's resizen - Gebruik GIMP

gimpAls je geen beschikking hebt over een (duur) fotobewerkings- programma zoals Adobe Photoshop, dan is er een goed Open Source alternatief om je afbeeldingen te bewerken, te weten: GIMP.
Met dit gratis programma kun je de meest voorkomende afbeeldings- bewerkingen doen, zodat deze geschikt zijn voor plaatsing op je website.

De JCE editor

Standaard is Joomla uitgerust met de TinyMCE editor, niks mis mee, maar... de JCE editor heeft gewoon meer mogelijkheden en is eenvoudiger in gebruik. Zodoende installeer ik die op de meeste sites. Op deze pagina wordt uitgelegd hoe JCE werkt.

Vermijd kopieren en plakken van tekst uit Word documenten

word2007logo
Hier wordt op een leuke manier uitgelegd waarom je geen tekst moet kopieren en plakken vanuit een Word document naar je Joomla article.
It makes a mess of every webpage... - Lijkt me overduidelijk.

Appeltaart voor Byte

taart
Vanwege de deskundige hulp en de zeer relaxte houding van de supportmedewerkers van Byte met betrekking tot een lastig mailprobleem bij Forestdream.com vond ik dat het tijd was om de "Stuur een taart knop" op de website van Byte maar eens te gebruiken. Lees hier wat ze er bij Byte van vonden.